Mjölksyrat, naturligt konserverat

Mjölksyrning - naturlig konservering

Skördetiden är här – dags att lagra näring inför vintern.

Mjölksyrejäsning är av någon anledning ett relativt okänt begrepp i svensk matkultur. Detta utmärkta, naturliga sätt att lagra näring från det ljusa och bördiga sommarhalvåret för njutning och tillgodogörande under det mörka och näringsfattiga vinterhalvåret har aldrig riktigt funnit sin plats hos oss, så som det har gjort i våra grannländer på den andra sidan Östersjön. Varför vet jag inte. Jag kan bara konstatera att vi här i landet hittills främst har valt konserveringslösningar av tämligen nedbrytande och förstörande slag, vilket knappast har främjat vår hälsa.

Kanske är det dags nu för en ändring när det gäller detta missförhållande, och kanske är det dags för svenska folket att upptäcka fördelarna och möjligheterna med mjölksyrning. Den ideella föreningen Svensk Ekomarknad ämnar i alla fall göra vad de kan för att mjölksyrningen, denna kanske allra bästa konserveringmetod som finns att tillgå, skall kunna hitta in även i den svenska matkulturen. Den behövs, som ett led i att få tillgång till bra och välbehövlig näring framförallt under vinterhalvåret, i minst lika hög grad hos oss som hos våra grannar på den andra sidan Östersjön.

Om du vill veta och lära dig mer om mjölksyrning, och botanisera lite i dess möjligheter, rekommenderar jag Annelies Schöneck’s alldeles utmärkta bok ”Mjölksyrejäsning av grönsaker”, som du hittar hos Svensk Ekomarknad till ett nästintill subventionerat pris. I deras ekovaruhus hittar du också mjölksyrningskrukor (nu även i fler färger) i allehanda former och storlekar, direktimporterade från det av keramiktradition starkt präglade Boleslawiec-området i sydvästra Polen, samt kålhyvlar, som givetvis inte bara fungerar till kål utan även till mycket annat, från det trävarutillverkande kooperativet KGZ Ribinica i Slovenien.

Taggar: , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*