Ett SOS om våra fröer

Om vi vill rädda våra fröer så får vi nog göra det själva.

Save Our Seeds (SOS), som bildades 2002 av Stiftelsen Foundation of Future Farming, arbetar för att skydda och främja mångfalden hos våra fröer. Man gör det bl a genom att engagera sig för ekologisk odling, och att försöka skydda odlingen mot GMO-påverkan. Det är nolltolerans för GMO som gäller. Enligt organisationen stöds arbetet idag av ca 200.000 människor och ca 300 organisationer i Europa.

Man är nu mycket oroad över ett föreslaget direktiv från den Europeiska Kommissionen som skulle tillåta genetiskt modifierade organismer (GMO) upp till en nivå av 0.3 till 0.7 procent, vilket innebär 30 till 70 kvm per hektar. En sådan okontrollerad spridning och förökning av GMO anser SOS vara oförenlig med försiktighetsåtgärder gällande skyddet av miljö och hälsa.

Save Our Seeds går därför just nu ut med ett upprop, innefattande en namninsamling från enskilda och organisationer, och en uppmaning till Europeiska Kommissionen att säkerställa att det föreslagna direktivet om förädling av utsäde inte tillåter besmittning av icke-GM grödor med GMOs.

Jag förstår organisationens oro, och stödjer helhjärtat syftet med SOS-verksamheten, men jag tycker inte att påtryckningar i form av t ex namninsamlingar är någon bra väg att gå. De skapar på sin höjd konflikter. Nej, det är mycket bättre att agera för något än mot något. Om vi hela tiden bara ägnar oss åt att motverka detalj efter detalj blir det troligen inte mycket ork över till att skapa den verklighet vi vill ha.

Vill vi rädda fröerna och mångfalden så får vi nog göra det själva, i vårt dagliga varande, på lokal nivå. Vi kan också se till att det blir fler GMO-fria zoner i Sverige, även om skyddet blir tämligen urholkat pga EU:s regler. Att hålla på och vädja till en centralmakt, som vill något helt annat än det vi själva vill, tycker jag är som att be om att bli lurad. Men visst, vill vi att denna centralmakt skall få fortsätta att styra oss i vår vardag då får vi givetvis acceptera att vi blir lurade, om och om igen.

För den som önskar styra och ta ansvar själv finns dock andra möjligheter. Inlägget “Beställ ett nytt samhälle“, här hos Ekokuriren, visar på ett sätt att komma till rätta såväl med problemen som tas upp i detta inlägg som med de flesta av de problem som vi brottas med i vår vardag. Det enda som behövs är att våga se andra lösningar än de vi ser omkring oss idag, och att ha mod nog att befatta sig med det där jobbiga som vi gärna flyr undan, dvs ansvaret, som egentligen inte alls är så jobbigt, utan snarare en upplyftande väg till friheten.

Taggar: , , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*