Dags att se över våra grundvalar

Kors vad lätt det har varit att föra människor bakom ljuset.

Hierarki, tjäna och älska sin nästa, konkurrens, och gott och ont är grundvalar som i stort sett alla människor idag inte bara tar för givna, utan också ser som naturliga och riktiga. Dessa grundläggande normer finns i så gott som alla samhällen, i alla religioner, och även i alla andra vitt spridda andliga läror och rörelser, och de är så djupt förankrade i oss att ett ifrågasättande helt enkelt inte synes möjligt. För inte kan väl något som är så djupt rotat i människans varande, och som funnits i så långa tider, vara galet. Visst kan det vara svårt att tänka sig det.

Men tyvärr, kära medmänniskor, vi har alla blivit grundlurade, vare sig vi vill tro det eller ej, och vare sig vi har låtit lura oss själva eller inte. Dessa normer är tillsammans perfekta verktyg för att styra och kontrollera människor, och få dem att tjäna dem som för tillfället har makten. Men, lika perfekta som dessa grundvalar är för slaveriet, lika förkastliga, förhindrande och förstörande är de för människan, liksom för livet här på planeten. Så länge som vi låter dessa grundläggande normer vara styrande i vår vardag är vi förlorade, utan chans att ta ansvar och fungera som de hela varelser vi egentligen borde vara, och utan möjlighet att få uppleva hur underbart livet här på planeten faktiskt kan vara.

Det är dags nu, tycker jag, att inte bara ifrågasätta denna ordning i vårt samhälle, utan också se till att göra något åt situationen. Vi behöver ha referenserna till livet och omgivningen hos oss själva, förslagsvis på ett sätt som bl a beskrivs under ekogrund och på denna enkät-sida. Annars blir allting fel. Om referenserna finns där, helt hos oss själva, då försvinner hierarkin, då blir kärleken och samvaron så enkel och naturlig som den bör vara, då ersätts konkurrensen av samverkan och samarbete, och då upphör striden mellan gott och ont. Då har vi nått en ny uthållig dimension i vårt varande, en ny dimension med nytt hopp och nya möjligheter.


Tyckte att denna visa av Johan Sandström kunde passa här, trots att texten inte helt korrelerar med inlägget.

Taggar: , , , , , , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.
Prenumerera på kommentarer via RSS-flödet i denna post

En kommentar

  1. Kjell Askling

    Om du vill att det även skall växa fram ett samhälle som vilar på ekogrund så kan du nu faktiskt enkelt bidra till detta genom att på denna sida beställa ett fungerande samhälle.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*