Allmän information om Ekokuriren

Vi lever i en materiellt och tekniskt mycket högtstående civilisation, men vi gör det, liksom tidigare högtstående civilisationer, på bekostnad av naturen och livsföutsättningarna. Det har inte hållit förr, och kommer naturligtvis inte att hålla den här gången heller. Nej, alla tecken tyder redan på att denna civilisation nu snabbt närmar sig bristningsgränsen. Detta är naturligtvis allvarligt, men det som gör det extra allvarligt är att civilisationen denna gång är mycket mer avancerad, och dessutom av globalt slag. Detta för med sig att våra handlingar slår betydligt hårdare denna gång, samt att civilistationens undergång drabbar hela planeten. Så alla dessa undergångsprofetior är kanske inte helt fel ute nu, trots allt.

Men, det måste inte gå så långt, och vi bör definitivt inte låta det gå så långt, denna gång. Vi kan för en gångs skull i människans historia välja att ta vårt ansvar. För det är vårt ansvar, oavsett om vi vill se det eller inte, och vi kan inte fly undan det hur vi än försöker. Så det är bara att ta tjuren (eller kossan) vid hornen (dvs oss själva), såvida vi inte vill att allt skall gå åt helvete förstås. Men det vill vi väl inte? Samtidigt kan vi ju passa på att skapa en tillvaro och ett samhälle som verkligen fungerar. När vi nu ändå är igång.

Men hur skall nu det gå till, och vad kan vi göra, undrar du kanske? Jo, bl a det skall du kunna läsa om i Ekokuriren. Vi kommer att lotsa dig fram bland träden, ut ur den snårskog där vi alla verkar ha gått vilse, så att du kan se skogen, naturen, helheten och möjligheterna, samt inse att ansvar inte är så tungt som det kanske låter, utan nyckeln till friheten. Vi kommer också att hjälpa dig att förstå att vi alla behöver ändra vårt förhållningssätt till tillvaron, och att detta inte innebär någon tillbakagång, utan tvärtom, en framgång. Vi kommer att öppna dina ögon och alla dina sinnen, om de inte redan är öppna, och bjuda på ett mycket vidare och djupare perspektiv på tillvaron än vad som idag är brukligt (inkl i den s k alternativvärlden). Vi kommer att göra det med hjälp av en grundläggande ordning som vi kort och gott kallar för ekogrund. En enande, helande och frigörande ordning, som ger oss en överblick över tillvaron, samt en förmåga att se och förstå vad som händer, vad som är viktigt, och vad vi behöver göra.

Ekokuriren finns bara som webbtidning, och ännu så länge bara i en regional variant, för den svenska språkregionen, den du nu läser, samt i en lokal variant för Ronneby kommun, som du hittar på denna sida. Framöver kommer dock Ekokuriren även att finnas i en global variant, i fler lokala varianter, och i fler regionala varianter, allt i takt med att resurser, engagemang och möjligheter finns tillgängliga. Förteckning över lokala Ekokuriren finner du på denna sida, och regionala Ekokuriren på denna sida, under Externa länkar.

Denna regionala Ekokuriren, som tillhandhåller ekoinformation av intresse för den svenska språkregionen, ges ut av den ideella föreningen Svensk Ekoförening, som är en samorganisation för språkregionens alla lokala ekoföreningar. Ekokuriren riktar sig till alla som vill ta del av denna information. Ansvariga för innehållet är respektive skribent/författare. Hör av dig via kontaktvägarna på vår kontakt-sida, eller via kommentarer nedan, om du har frågor och synpunkter, eller om du är intresserad av att vara med och starta/driva ett globalt, lokalt eller regionalt (dvs för en annan språkregion) Ekokuriren. Om du känner för att skriva inlägg i Ekokuriren, tillfälligt eller stadigvarande, eller om du vill tipsa om händelser mm, så är det skriv / tipsa-sidan som gäller.

Prenumerera på kommentarer via RSS-flödet i denna post

En kommentar

  1. Kjell Askling

    Finns även allmän information om Ekokuriren i denna webbtidnings första inlägg, som du kan ta del av på denna sida.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*