Ekonomin som förlorade värdet

Ett urgammalt problem som behöver lösas innan allt rasar.

Världens ekonomi är i kris, ropar media ut. Visst, jag håller med. Men, det är knappast någon nyhet. Den har varit i kris länge, mycket länge, och på ett mycket mer grundläggande plan än vad media behandlar. Det riktigt allvarliga är definitivt inte skuldsättningar och valutaproblem, utan det faktum att ekonomin helt enkelt har förlorat sitt värde. Den är inte längre vad den borde vara, dvs en del i en fungerande ordning.

Ekonomi , som har sitt ursprung i det antika grekland, står egentligen för hushållning och försörjning, men handlar idag huvudsakligen om pengar.

Handel bör egentligen bara vara en kompletterande del av försörjningen, men används idag huvudsakligen som ett medel för att skaffa sig makt och rikedom.

Pengar är egentligen bara en bytesvaluta, men används idag huvudsakligen som ett makt- och styrverktyg.

Det är i detta det egentliga problemet ligger. Allt annat är bara tragiska följder av något som i grunden är, och sedan länge har blivit, alldeles fel. Det är på tiden att vi nu går till grunden med detta urgamla problem, och ser till att få ordning på det hela. Vi löser inte det här på ytan, hur gärna vi än vill det.

Här hos Ekokuriren finns en hel del förslag till lösningar, bl a under Ekogrund och Ekorörelsen. Ta del av dessa så kan du, med lite tålamod, förmodligen också se att det inte behöver vara så svårt, om man, som sagt, ser till att gå till grunden med det hela. Men vi behöver göra det innan allt rasar.

Taggar: , , , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*