Ansvaret lyser med sin frånvaro

Lågenergilampan är ingen lämplig ersättare till glödlampan.

I september förbjöds alla glödlampor och ersattes av lågenergilampor. Lågenergilampor innehåller det farliga ämnet kvicksilver och kräver varsam hantering. Så inleds senaste Miljöteknik-infoi min hemkommun. Javisst är det bra att man nu går ut med en varning till allmänheten, men det hade givetvis varit mycket bättre om varningen hade gått ut till berörda politiker innan detta vansinniga beslut, att ersätta glödlamporna med något sämre, togs. För visst måste det väl ha gått alldeles fel någonstans när myndigheten behöver gå ut med förhållningsregler av det slag som vi kan ta del av nedan:

Är det så här vi vill ha det i vardagen?

När en varm lampa går sönder
Stäng alla dörrar till rummet där en varm lampa gått sönder. Ventilera rummet genom att öppna fönstren och lämna sedan rummet i 20-30 minuter. Samla därefter ihop lampresterna med en bit styvt papper eller kartong. Se till att lamprester inte kommer i kontakt med huden.

Torka golvet och andra ytor i närheten av den trasiga lampan med en fuktig trasa. Lägg lampresterna och trasan i en glasburk med lock som du märker tydligt med en text om att burken kan innehålla kvicksilver från en lågenergilampa. Lämna sedan burken som farligt avfall till en bemannad återvinningscentral/avfallsstation.

När en kall lampa går sönder
Om en kall lampa spricker sprids kvicksilvret som små droppar i rummet. De faller till golvet tillsammans med de trasiga lampresterna. Gör på samma sätt som med den varma lampan. Undvik kontakt med huden. Samla ihop delarna och lämna trasa, burk och färgrester till en bemannad återvinningscentral/avfallsstation.

Tänk på att inte dammsuga upp resterna av lampan, varken om den gått sönder kall eller varm. Det finns risk att dammsugaren finfördelar och förångar kvicksilverdropparna och sprider dem i luften. Det ökar risken för inandning.

Detta är dessutom långt ifrån de enda allvarliga problemen med lågenergilamporna, även om det som skrivs ovan i sig naturligtvis borde räcka för att stoppa en dylik produkt. Mer information om lågenergilamporna, och problemen med dessa, finner du bl a  på denna sida samt på denna sida.

Men hur kunde det bli så galet? Ja, det finns säkert många ekonomiska och andra förklaringar till det. Jag nöjer mig dock med att konstatera att så här blir det när ansvaret lyser med sin frånvaro. Inget behagligt ljus, men det är så det blir. Ett förhållande som jag tycker är viktigt att belysa, vare sig det gäller lampor eller annat.

Men, vad kan vi göra åt detta? Är det inte lite väl sent att ta upp detta nu, och är det här verkligen något att bråka om? Nej, det är inte något att bråka om, men om man tar ett miljöbeslut som på många sätt ger oss en sämre miljö i vardagen, då bör något göras för att rätta till detta och bl a göra det möjligt att fortsätta använda glödlampor tills vi har hittat en ersättare som verkligen är bättre. Det är ett sätt att ta ansvar för det liv vi lever. Gör vi det i vår vardag, i smått och stort, så får vi ett bättre liv, och färre vansinnigheter att ta hand om, framöver.

Taggar: , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*