En nyupptäckt musikalisk favorit

En musik och en artist som fler bör få chans att lyssna på.

Sångerskan och låtskriverskan Natalie Merchant har varit en etablerad artist sedan 1981, men jag upptäckte henne märkligt nog först i år. Om inte du heller känner till henne så är det nu dags att också du får den chansen att njuta av hennes sång och musik, tillsammans med oss som redan har upptäckt henne.

Natalie föddes i Jamestown i delstaten New York 1963, och musiken fanns med i hennes liv redan från början. En musikintresserad mamma, en från Cicilien invandrad farfar som spelade dragspel, mandolin och gitarr, och en irländsk morfar som var tecknare, pianostämmare och barbershop-sångare bidrog alla givetvis till Natalie’s musikaliska prägling och utveckling.

Redan som artonåring började hon 1981 sjunga i bandet Still Life, som senare kom att bli 10,000 Maniacs. Med tiden blev hon gruppens ledande gestalt, och den som även stod för det mesta av låtskrivandet. Gruppen finns fortfarande kvar, men har inte nått särskilt stora framgångar efter det att Natilie 1993 lämnade gruppen för att påbörja en egen karriär. Gruppen spelade in sammanlagt sju album.

Hennes första egna album, Tigerlily, släpptes 1995. Namnet valdes för att spegla plattans både vilda och milda karaktär, en karaktär som kanske även stämmer in på Natalie själv. Albumet innehöll bl a låtarna “Beloved Wife” och “Carnival”. Natalie finansierade själv albumet, för att kunna ha full kreativ frihet.

Hennes andra egna album, som kom till via en serie av arbetsmöten med åtföljande inspelningar i Natalies egen hemmastudio, kom 1998 under namnet Ophelia, med inspiration från Shakespeare’s Hamlet. Totalt runt 30 musiker medverkade på albumet. Åtföljande turné spelades in (på Broadway) och gavs ut på albumet “Natalie Merchant: Live in Concert” 1999.

Hennes tredje studioalbum, Motherland, som kom att bli det sista med Elektra, släpptes 2001. Här hör vi, tycker jag, en musikalist och röstmässigt mer mogen Natalie, med djup känsla och större tyngd. Titellåten på plattan tillhör en av mina absoluta favoriter, oavsett artist. Låten talar till mig, och har fått bli lite av en signaturmelodi för Ronneby Samhällsförening. Om du vill lyssna på låten kan du göra det här (låt nr två).

Nästa album, The House Carpenter’s Daughter, som kom ut på Natilies eget skivmärke Myth America Records, släpptes 2003. Sedan dröjde det ändå till 2010 innan nästa och hennes hittills senaste album dök upp, nu på skivmärket Nonesuch Records, och med titeln “Leave Your Sleep”. Det långa uppehållet förklaras bl a av barnafödande och följderna av detta.

Vill du veta mer om Natalie Merchant kan du besöka denna wikipedia-sida eller besöka hennes officiella webbsajt. Här nedan hittar du en del smakprover. Hoppas att även du skall kunna njuta av dem. Du kan även lyssna på mer musik av Natalie på denna musikarkiv-sida på Ronneby Samhällsförenings webbsajt.


Natalie Merchant med låten “Like The Weather” live 1993. Från hennes sista år med 10,000 Maniacs.


Natalie Merchant med låten “Eat For Two” live 1993. Från hennes sista år med gruppen 10,000 Maniacs.


Natalie Merchant framför låten Carnival vid ett liveframträdande 1998. Låten finns på Tigerlily från 1995. Beklagar den dåliga bildkvalitén, men visst svänger det om både musiken och Natalie.


Natalie Merchant från en konsert i juli 2000, dock bara en del av konserten. Men, vi gläds åt det som finns.


Natalie Merchant med Motherland vid Celtic Connections 2010. Här framförd med enbart akustiskt komp.


Natalie Merchant framför sånger från albumet “Leave Your Sleep”, utgivet 2010, vid ett TED-framträdande.

Taggar: , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*