Lovvärda ekoidéer på Gotland

Lovvärt, jordnära permakulturinitiativ i Suderbyn på Gotland

I vårt första hemma hos-inlägg besöker vi Suderbyn på Gotland. Ett ekobyinitiativ som startade 2008, och som har rönt en hel del uppmärksamhet både i Sverige och utomlands. Kanske mycket på grund av de lovvärda och av Robert Hall ganska väl framförda idéerna. Hur väl och i vilken omfattning som idéerna har förverkligats har jag dock inte kunnat få någon riktigt bra uppfattning om. Detta är nämligen bara ett snålbesök via internet, med alla dess brister, men samtidigt givetvis till fromma för miljön.

denna sida finns lite allmän information om Suderbyn, samt info om vad man vill åstadkomma, och här har du en webbsida om visionen. Ett litet reportage, gjort av Gotlands Allehanda 2010, finns också att ta del av på denna sida. I reportaget framgår bl a att det har varit ganska lätt att få praktikanter och volontärer till Suderbyn, men att det har varit minst sagt trögt att få medlemmar till den ekonomiska föreningen. Precis som det brukar vara mao. Hoppas att situationen är bättre idag. För hoppet (givetvis utan förväntningar) måste vi ju alltid ha med oss, vi ekointresserade.

Det som framför allt intresserar mig är permakultur-inslaget i kombination med självförsörjning och permanent boende på platsen. Hur långt man har kommit i förverkligandet av dessa permakulturidéer har jag dock haft svårt att avgöra via detta webb-besök. Du som vet får gärna fylla på med information om detta, eller om Suderbyn i allmänhet, under kommentarer nedan.

Något som gör mig tveksam är det i dessa sammanhang så vanliga inslaget av korttids volontärarbete. Jag förstår att det kan vara intressant och bra för ungdomar att prova på och se andra delar av världen. Men, om det handlar om t ex ett 10-dagars besök blir det inte mycket bättre än alla dessa miljöförstörande semestertripper som vi västerlänningar så gärna ägnar oss åt. Det är det enda kritiska jag har att komma med så här långt, och allt jag vill orda om just nu. Men jag kanske återkommer med både mer beröm och mer kritik via kommentarer framöver. Nu får videofilmen och bilderna nedan tala för sig själva.


Robert Hall, initiativtagare till Suderbyn, presenterar ekobyn, och idéerna kring byn, på ett rakt och enkelt sätt.

Taggar: , , , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*