Här bygger man utan att ta lån

Det är inte bara husen som är lite ovanliga hos Friland

Vi är sparsamma, i flera bemärkelser, i vår första utblick i omvärlden, och tar oss inte längre än till Danmark, för att där ta en titt på Friland, där man bygger ekohus utan att ta lån. Friland som ligger i byn Feldballe i Rønde kommun på Jylland, inte långt från Århus, kom till 2001 via ett projekt utvecklat av Steen Møller (ekologisk eldsjäl), Anton Gammelgaard (TV-producent) och Dorthea Arnfred (social organisatör). Man ville visa på DR-TV hur en by kunde växa fram utan skulder och egendomsspekulation, och utan att belasta naturen.

För att avvärja risken för att marken och husen skulle belånas skapades en stiftelse med namnet ”Nødværge”, samt bildades en ekonomisk förening med namnet ”Andelsforeningen Friland”. I projektet ingick också en tredje organisation vid namn ”Friland Erhverv”, samt idégrunden “Frilands principper”.

Projektet fick en flygande start, mycket tack vare att DR-TV följde och rapporterade om projektet. Det samarbetet pågick, i minskande omfattning, fram till 2008. Det första huset som byggdes var gemensamhetshuset, som till en början användes av DR’s medarbetare. Idag finns ca 40 hus med stor variation i utseende och byggteknik, som hyser 75 vuxna plus en ständigt ökande skara barn.

Jag känner inte till vilken deras idégrund är, och har inte själv besökt Friland. Upplever byn som lite väl inrutad för min smak, och landskapet för danskt platt, Men, jag tycker ändå att det är ett intressant projekt, väl värt att uppmärksamma. Om du vill veta mer om Friland kan du besöka Frilands webbsajt, se på en hel del TV-filmer på denna sida hos DR-TV, samt kolla på videofilmerna nedan.  Om du har ytterligare information om Friland får du också gärna lägga till denna under kommentarer nedan.


Lukas Wassberg, som själv bor i Friland, bjuder på en snabb-guidning runt i ekobyn Friland.


En snabbvisit hos en av familjerna i Friland, med rundvisning, inkl våningsklättring, i deras halmhus.

Taggar: , , , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*