Välkommen till det fria boendet

Så länge vi är kedjade vid ägandet hittar vi aldrig friheten

Vi måste inte äga och släpa runt på en massa bohag, utrustning och andra tillhörigheter av allehanda slag. Vi kan klara oss med personliga tillhörigheter som ryms i t ex två väskor och en ryggsäck, i alla fall om vi väljer att bo i Ekohem. Där stannar och finns allt som behövs på plats. Där flyttar du snabbt och enkelt ut när det är läge för det, och andra flyttar lika snabbt och enkelt in. Där väljer du den yta, de förhållanden och de resurser du behöver. Inget vanligt lägenhets- eller villaboende alltså, utan ett fritt, smart och uthålligt boende, med inbyggd trygghet och gästfrihet.

Det är dags att hitta hem

Det här är tankar som jag levt med länge nu, men som jag bara delvis har förverkligat. Tänkte att det kunde vara dags nu att tillsammans med andra, som ser fördelarna i detta, se till att detta blir en fullt genomförd verklighet, inte bara för mig, utan även för andra som gillar dessa tankar.

Ok, men hur organiserar vi detta, var och hur hittar vi de materiella resurserna, och hur kommer vi igång? För det första behövs en organisationsform med egen juridisk status. Den enda organisationsform som har ett upplägg som stämmer med vad vi vill uppnå är ideell förening. Kan vara lite knepigt att få föreningen registrerad hos Skatteverket, men det bör gå. För att kunna bilda en ideell förening behövs stadgar som uppfyller de krav som ställs, bl a ett ändamål som är ideellt, och att det bör vara minst 3 personer som är med och bildar föreningen. De stadgar som gäller för Ekohem Ronneby kan fungera som mall.

När det gäller de materiella resurserna kan vi välja att starta där och i det vi befinner oss, att försöka hitta något som fungerar bättre för ekohem, eller att skapa något helt nytt. Storleken på ett ekohem kan variera från plats för 3 personer upp till så många som man har förmåga att känna. Ett ekohem skall också, i harmoni med ekogrunden, naturligtvis ha en lokal förankring. Om man startar där och i det man befinner sig kan det givetvis behöva göras en hel del förändringar, men dessa kan ju få växa fram vartefter.

Ett ekohem behöver naturligtvis inte heta ekohem, utan kan heta vad som helst. Det viktiga är att föreningen vilar på ekogrund och i även i övrigt bygger på det som kännetecknar ett ekohem. Varje ekohem är en självständig enhet, som styrs av medlemmarna i föreningen, men naturligtvis bör de olika föreningarna ha någon form av samarbete. Någon hierarki skall dock inte finnas. utan här fungerar samarbetet horisontellt.

Ekohem är den naturliga och självklara boendeformen för ett ekosamhälle, liknande det som Ronneby Samhällsförening förespråkar. En boendeform som bl a också innebär att besökande alltid har någonstans att bo. I ett samhälle med ekohem behövs inga stela och opersonliga hotell. Där finns möjlighet att hitta hem, känna sig som hemma, och vara en i gemenskapen, även när man är borta.

Vad säger du läsare om detta? Intressant? Något för dig? Hör dig av med frågor och synpunkter i kommentarer nedan eller via någon av kontaktvägarna på kontakt-sidan. Hör givetvis också av dig om du vill vara med i ekohem-satsningen i Ronneby, eller om du vill ha hjälp att få till ett ekohem där du befinner dig. Förutom till Ekokuriren kan du naturligtvis även höra dig av till inläggets författare.

Taggar: , , , , , ,
Kjell Askling

Om Kjell Askling

Visionär, naturälskare och organisatör som står med båda fötterna på jorden, och har lätt för att se helheten och sambanden. Har erfarenhet inom bl a handel, revision, ekonomi, företagsledning, politik, lagerarbete, montering, jordbruk, projektarbete och ekoutveckling.

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*