Höstdagjämningen

« Tillbaka till händelser
Denna händelse har varit.
Händelse:
Höstdagjämningen
Datum:
23 september 2023
Kategori:
Uppdaterad:
31 oktober 2021
Schema:
Varje år till 23 september 2023 (See all)

En höstdagjämningsvy från Brunnsparken i Ronneby.

Höstdagjämningen signalerar inte bara höstens ankomst utan markerar också övergången från grönt till blått, dvs övergången från en tid med tonvikt på växande/mognad till en tid med tonvikt på harmonisering/eftertanke. Denna händelse firas förslagsvis med en trivsam höstfest i skördeglädjens, harmonins och eftertankens tecken. Ovanstående gäller i alla fall för oss som har ekovisionen i tankar och sikte, men kan nog passa för de flesta.

På Wikipedia finns det bl a följande att läsa. Höstdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig. Dag och natt är inte exakt lika långa vid höstdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn senare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade refraktionen. Dagarna omkring höstdagjämningen går solen upp rakt i öster, och omkring tolv timmar senare går den ner rakt i väster. Om man bortser från områdena närmast jordens poler är dagarna kring höstdagjämningen ungefär lika långa över hela jorden.

iCal import + Google Calendar

Händelser och evenemang är indelade i fem kategorier: Allmänt, Ekonomiskt, Ideellt, Socialt och Unicitetiskt. Kategorierna är färgkodade för att kunna skiljas åt i kalendern. Vill du bara se en kategori klickar du på denna.